زن نقش های زیادی در زندگی دارند. آن ها به عنوان مادر، همسر، کارمند، دوست و … در جامعه ظاهر شوند. پیچیدگی همه این نقش ها می تواند باعث فراز و نشیب در طول زندگی شود. این فراز و نشیب ها می تواند به دلیل انواع پیشامدهای زندگی همراه با تغییرات خلقی باشد. از جمله این رویدادها می توان به مشاجره با دوست، تغییر هورمون ها، دوران قاعدگی یا بارداری و …اشاره کرد. ممکن است همین تغییرات سبب افسردگی در زنان شوند. این حالت ممکن است از چند روز تا چند ماه و چند سال متفاوت باشد. در این مقاله قصد داریم در خصوص افسردگی در زنان و علائم و انواع آن ها اطلاعاتی را به شما ارائه دهیم.
افسردگی در زنان
زنان تقریباً دو برابر مردان در معرض ابتلا به افسردگی هستند. افسردگی در هر سنی ممکن است رخ دهد. برخی از تغییرات خلقی و احساسات افسرده با تغییرات طبیعی هورمونی رخ می دهد. اما تغییرات هورمونی به تنهایی باعث افسردگی نمی شود. سایر عوامل بیولوژیکی، صفات ارثی، و شرایط و تجربیات زندگی شخصی با خطر بیشتر افسردگی مرتبط هستند. در اینجا قصد داریم در خصوص کارهایی که می تواند در درمان افسردگی به خانم ها کمک کند، صحبت نماییم.است که به افسردگی در زنان کمک می کند.
انواع افسردگی در زنان
در این قسمت به بررسی انواع مختلف افسردگی که در زنان شایع تر از مردان است، اشاره می کنیم :
افسردگی اساسی
افسردگی اساسی نوع شدید افسردگی است که فعالیت هایی که خانم ها قبلا از آن لذت می بردند، دیگر هیچ شوقی برای آن ندارند. علاوه بر این مورد، توانایی آن ها برای انجام کارها از جمله خواب، غذا خوردن و سایر کارها به حالت عادی را ندارند. همین امر می تواند در روابط بین فردی و اجتماعی فرد تأثیر منفی بگذارد. این افسردگی ممکن است برای طولانی مدت در خانم ها باقی بماند و اعتماد و عزت به نفس آن ها را کاهش دهد.
افسردگی پس از زایمان
افسردگی پس از زایمان که مختص خانم هاست، می تواند پس از تولد نوزاد اتفاق بیفتد. این نوع افسردگی معمولا با بیبی بلوز شناخته می شود. ممکن است برخی این نوع افسردگی را تا ماه ها پس از تولد نوزاد داشته باشند و برخی دیگر در دوران بارداری نیز این افسردگی رخ دهد.
اختلال افسردگی مداوم
افسردگی مداوم این یک خلق افسرده طولانی مدت است که دو سال یا بیشتر طول میکشد. در واقع این نوع افسردگی حالت شدیدتری از آن است.
اختلال افسردگی پیش از قاعدگی
در افسردگی دوره قاعدگی و یا قبل از آن نوسانات شدید خلق و خو همراه با اختلال اضطراب در خانم ها نمایان می شود. افکار منفی قبل از این شروع این دوره در زنان به شدت موج می زند و علائم افسردگی آنقدر شدید می شود که می تواند آن ها را از انجام کارهای روزانه بازدارد.
عوامل متمایز کننده در افسردگی بین مردان و زنان
عواملی هستند که می تواند سبب تمایز بین افسردگی در زنان و مردان شوند. برخی از آن ها به شرح زیر است :
- زنان در قبال افسردگی حس اضطراب و ترس دارند، در حالیکه مردان حس محافظت می کنند.
- زنان خود را و مردان دیگران در افسردگی خود مقصر می دانند.
- زنان حس بی ارزشی، بی تفاوتی و غمگینی دارند، در حالیکه مردان تحریک پذیر و عصبانی می شوند.
- زنانی که افسرده اند، از درگیری دوری می کنند، اما مردان دنبال درگیری و تنش هستند.
- زنان جهت درمان افسردگی به خوردن غذا و دوستان روی می آورند، اما مردان به رابطه جنسی، ورزش و یا الکل و تلویزیون روی می آورند.
- زنان بی حال و عصبی می شوند، در حالیکه مردان حس بی قراری و آشفتگی می کنند.
- زنان راحت تر از مردان در خصوص احساسات خود از جمله ناامیدی و شک صحبت می کنند ولی مردان این موارد را نشانه ضعف می دانند.
چه عواملی سبب افسردگی در زنان می شود؟
بسیاری از عوامل ژنتیکی، هورمونی، روانی و اجتماعی وجود دارد که در افسردگی زنان نقش دارند. در ادامه به صورت کلی در این خصوص با شما صحبت می نماییم :
بیولوژیکی و هورمون ها
از نظر بیولوژیکی، در صورتی که افسردگی در یکی از افراد خانواده وجود داشته باشد، خود فرد نیز می تواند دچار آن شود. در واقع عوامل ژنتیکی نیز می تواند تعیین کننده این مورد باشد که فرد در برابر افسردگی مقاوم است یا خیر. با این حال، تصور می شود که عوامل محیطی با استعدادهای ژنتیکی تعامل دارند. یعنی فقط به این دلیل که ممکن است به دلیل ژنهایتان بیشتر در معرض افسردگی باشید، روابط خانوادگی و اجتماعی سالم میتواند تابآوری را افزایش دهد.
سایر عوامل بیولوژیکی و هورمونی نیز احتمال ابتلا به افسردگی را افزایش می دهند. مسائل مربوط به بارداری، باروری، پیش از یائسگی، یائسگی و چرخه های قاعدگی، عوامل خطر ابتلا به افسردگی را در زنان افزایش می دهد. بیشتر این موارد به دلیل عدم تعادل هورمونی و نوسانات سریع هورمون های تولید مثلی است. مشکلات سلامتی، بهطور کلی، بهویژه بیماریهای مزمن یا ناتوانی، میتواند باعث افسردگی در زنان شود، همچنین تغییراتی در زندگی پزشکی – مانند رژیمهای غذایی مکرر و ترک سیگار.